Net als bij de auto, zijn ook de banden van een aanhanger van levensbelang voor een goed contact met de weg.

Zorg daarom dat de banden altijd op de juiste spanning zijn. Zo zal de aanhangwagen beter remmen, minder slingeren, minder kans hebben op een klapband of slijtage en bovendien zuiniger rijden. Want een auto of aanhanger met een te lage bandenspanning verbruikt meer brandstof dan nodig is.

De juiste bandenspanning van uw aanhanger staat in het instructieboekje. Overigens zal de bandenspanning van uw aanhanger vaak aanzienlijk hoger liggen dan bij een autoband, omdat deze zwaarder wordt belast.

Stikstof
U kunt de banden van uw aanhangwagen ook vullen met stikstof. De banden lopen dan veel minder snel leeg en bij hogere temperaturen (b.v. bij lange ritten over de snelweg) zet stikstof minder uit, waardoor de banden minder verhit raken.

Een goed beladen aanhanger of trailer vergroot uw rijplezier. U kunt vlot optrekken en zult merken dat de aanhangwagen goed reageert op uw manoeuvres. Bovendien neemt u zo veilig deel aan het verkeer, want uw remweg blijft normaal en de kans op een klapband of een slingerende aanhanger is klein.

Met de volgende tips gaat u veilig op pad:

Verdeel de lading gelijkmatig.
Plaats zware lading zoveel mogelijk in het midden.
Let op de kogeldruk, die moet tussen 45 en 75 kg liggen.
Zet de lading goed vast met deugdelijke spanbanden of touw.
Houd u altijd aan het maximale laadvermogen (en blijf daar liefst iets onder).
Controleer geregeld uw bandenspanning van de aanhanger en de auto.