De handrem breekkabel zorgt ervoor dat de handrem wordt aangetrokken als onverhoopt de aanhangwagen zou losbreken van de auto. De aanhanger zal dan remmen en door de kracht die de auto nog heeft zal het kabeltje breken.

Wettelijk moet de handrem breekkabel aan een vast punt van de auto of trekhaak bevestigd worden zoals op onderstaande foto’s. Er is geen verschil tussen een vaste of een afneembare trekhaak. Heeft u geen vast bevestigingspunt aan de trekhaak kunt u gebruik maken van een hulpkoppeling.

Breekkabel-2Breekkabel-1

 

 

 

 

 

 

Lussen om de kogel, zoals in Europa gebruikelijk is,  is in Nederland dus niet toegestaan en wordt regelmatig bekeurd!

 

Breekkabel-3

 

 

 

 

 

De breekkabel moet op de juiste manier aan de handrem bevestigd zijn. Zoals op onderstaande foto’s.

Breekkabel-4

Breekkabel-3

 

 

 

 

 

 

Wat ook belangrijk is bij het aankoppelen van de breekkabel, dat deze altijd via een geleiding (met weinig wrijving) in rechte lijn naar de trekhaak gebracht moet worden. Wanneer de kabel niet via een geleiding loopt, bestaat de kans dat de handrem van opzij wordt aangetrokken (in een bocht) en daardoor geen of onvoldoende werkzame kracht meer kan overbrengen op het remsysteem.

Breekkabel-7

 

 

 

 

 

 

De musketonhaak aan de voorzijde is een zogenaamde open haak, met een veerclip, waarvan de breekwaarde vele malen onder het niveau ligt van de breekhaak en breekring. Om die reden vermelden de gebruiksvoorschriften van deze losbreekremkabels (ALKO, KNOTT) dat deze altijd gelust (om de trekhaak) moeten worden gemonteerd. Kortweg gezegd betekent dit, dat de losbreekremkabel door/aan een vast deel van het voertuig moet worden bevestigd en vervolgens de musketonhaak weer aan de breekkabel wordt vast gezet, zie foto.

Breekkabel-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas komen er in het marktsegment van aanhangwagens en caravans ook imitatie breekkabels voor. Deze zijn niet alléén goedkoper, maar de werking laat te wensen over. Vaak is de draaddikte van de breekring dunner en van inferieure kwaliteit. Testen hebben uitgewezen dat er onvoldoende kracht kan worden opgebouwd en dat de breekring vroegtijdig los laat. Originele Alko breekkabels zijn te herkennen aan de letter A op het koperen loodje direct achter de musketonhaak.

Breekkabel-6

 

 

 

 

 

 

 

 

Trekhaken zijn veelal voorzien van een aangelast gesloten kettingschamel (oog). De diameter van het oog is niet toereikend om daar een musketonhaak doorheen te halen. Evenzo hebben trekhaakframes een of meer ovale gaten. Ook hier kun je geen musketonhaak door halen. Wel is het mogelijk om de musketonhaak aan/in te haken aan het oog of het aanwezige ovale gat in het trekhaak frame. Deze wijze van bevestigen levert bij het verbreken van de combinatie onvoldoende trekkracht op, om de reminrichting volledig in werking te zetten. Verkeerd gebruik dus.Het in- of aanhaken van de musketonhaak levert daarom ook geen overtreding op, maar heeft wel een slechte remwerking van de noodrem tot gevolg!
Breekkabel-9Breekkabel-8

 

 

 

 

Foutieve bevestigingen

Deze onveiligheid moeten we direct een halt toe roepen. Maar hoe? Een oplossing op korte termijn zou kunnen zijn door gebruik te maken van een D-sluiting, Harpsluiting of een karabijnhaak. Belangrijk is wel dat deze hulpmiddelen breekwaarden hebben die de waarden van de breekhaak of breekring overstijgen. In de handel zijn roestvrijstalen (soms gesmeed staal) exemplaren beschikbaar waarop de breeklast is vermeld. (zorg voor tenminste 5000 N (500 kg) De materiaaldikte is ongeveer 7 á 8 millimeter.

Breekkabel-10

 

 

 

 

 

Van links naar rechts: Karabijnhaak, Harp-sluiting, D-sluiting

 

Bedoelde hulpmiddelen kunnen vastgemaakt worden aan/in de ogen en ovale gaten en de breekkabel kan er doorheen gelust worden, zie onderstaande afbeeldingen.

Breekkabel-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afneembare trekhaak

Sommige afneembare trekhaken, met name die van Westfalia, hebben geen oogje om de breekkabel aan vast te zetten. Hiervoor is een speciaal hulpstuk in de handel die dit wel mogelijk maakt. Zie foto:

Breekkabel-12